Langtidsleie av eiendom

Langtidsleie av eiendom på Kreta

I Hellas går det klare skiller mellom langtidsleie og korttidsleie. Langtidsleie defineres med en avtalt leieperiode på minst 3 måneder.


Vi har gode kontakter omkring langtidsleie av eiendom på Kreta, så om du ønsker mer informasjon, og forslag til eiendommer, ta kontakt med med

tore@kreta-dream.com


Det er et stort utvalg av eiendommer til leie på Kreta. Dette kan både være leiligheter i byene og hus i små landsbyer. Langtidsleie regnes som over tre måneder, normalt med ett års kontrakter eller mer.


De aller fleste aviser har til enhver tid oversikt over eiendommer til leie. Ulempen her er selvfølgelig at annonser er på gresk, og at en gjerne i tillegg møter utleiere som ikke kan snakke engelsk. Så, om en velger å leie eiendom på denne måten er en avhengig av hjelp fra en med de nødvendige kunnskaper i gresk.


Dette kan være en gunstig måte å finne en eiendom til leie på, men vær obs på at de aller fleste vil være umøblerte, eventuelt med hvitevarer.


Et annet alternativ, spesielt i landsbyene rundt om, er rett og slett å spørre. Om en snakker med de som jobber på en lokal taverna, sigarettkiosken, hva som helst, så vet de fleste om noe som er til leie.


De fleste som ikke har gode lokale kontakter på Kreta vil helst velge å finne en eiendom de kan leie via en eiendomsmegler. De aller fleste eiendomsmeglere på Kreta har et godt utvalg i eiendommer for utleie. Fordelen er at en kan kommunisere godt på engelsk, også via E-post eller telefon. En vil få tilsendt oversikt over mulige objekter, og kan sammen med en eiendomsmegler se på disse når en er på Kreta. En enkel måte å gjøre det på, og samtidig noe som for de aller fleste vil føles tryggere.


Eiendomsmegleren vil normalt ta en kommisjon for arbeidet han eller hun gjør, det vanlige beløpet vil tilsvare en måneds husleie.


Her vil det også tydelig gå frem om eiendommen er møblert eller ikke.


Det er viktig å se eiendommene før en avtaler en leiekontrakt. Uansett hvor mange bilder og informasjon en får på forhånd så er det først når en er tilstede en virkelig kan føle om dette er en eiendom en kan trives i. Kanskje har megleren «glemt» å fortelle at naboen har 4 store hunder som bjeffer og en hane som galer? Kanskje er det en lokal vei like utenfor døren eller en populær taverna som har mye levende musikk?


Mange velger å leie ut en eiendom som de samtidig har for salg. Dette kan være greit om en kun ønsker å leie eiendommen i tre måneder, men ikke så greit om en tenker å leie eiendommen en stund. Plutselig er den solgt, og må fraflyttes.

Om eiendommen er for salg kan en også påregne en del visninger, der interesserte kjøpere sammen med en eiendomsmegler kommer for å se på eiendommen. Viktige ting å ta opp med megleren før en avtale inngås.


Er man usikker, ikke har sett eiendommen før en leieavtale, eller har andre betenkeligheter så inngå gjerne først en kort avtale, 3-6 måneder. Skriv iallefall Ikke en 5 års avtale uten å ha sett eiendommen.


Å leie en eiendom på Kreta er relativt rimelig, iallefall sett med norsk øyne.

En leilighet i f.eks Chania med 2 soverom vil normalt ligge rundt €300 - €400 i måneden.

Mindre leiligheter, eller i dårligere stand, kan fort gå ned mot €200.


I landsbyene rundt om vil prisene være ganske varierende, men en kan greit leie et helt hus for omtrent €500 pr. måned.


Det er vanlig å betale en måneds husleie i depositum, og leietaker må i tillegg betale strøm, vann, telefon/internett og eventuelt fyringskostnader.


Forsikring av eiendommen dekkes normalt av selger, det samme gjelder eiendomsskatt om ikke annet er avtalt. Om en leietaker møblerer eiendommen selv er det viktig  huske innboforsikring.


Mange som eier en feriebolig på Kreta leier denne ut i vintermånedene. Leiepris vil selvfølgelig variere utifra type eiendom og beliggenhet, men det kan være et flott alternativ om en ønsker å oppleve Kreta vinterstid. Dette vil være eiendommer som er fullt ut møblert og utstyrt.


Disse eiendommene leies normalt ut via en eiendomsmegler, men en kan også undersøke med firmaer som leier ut ferieboliger sommerstid. Disse står normalt tomme om vinteren, og eierene er ofte interessert i en «god deal» for vintersesongen.


Om en så ender opp med å langtidseiendom så er det nødvendig med en leiekontrakt. Normalt er dette en standardisert kontrakt, omtrent som i Norge. Forskjellen er selvfølgelig at en gyldig leiekontrakt i Hellas alltid skrives på gresk. Om en leier via en eiendomsmegler vil en også få en engelsk kopi av denne, som også signeres av begge parter.

Det er ikke uvanlig at den engelske versjonen viser den avtalte leieprisen, mens den greske viser et lavere beløp.


Utleier må betale en ganske høy skatt for leieinntekter (i 2016 50%), og dette er en måte å redusere skatten på.

Ikke uvanlig i Hellas, så vær forberedt på det.


For å leie en eiendom må en også ha et såkalt skattenummer (AFM). Dette er et registernummer som brukes omtrent som vårt personnummer og utstedes av det lokale skattekontoret. Om en leier via en eiendomsmegler vil de normalt ta seg av dette.


Om en ordner med dette selv så må man oppsøke det lokale skattekontoret f.eks i Chania. Dokumentasjonen som trengs er pass og kopi av pass.

Et skjema må fylles ut med opplysninger om bl.a foreldres navn, mors pikenavn og slike ting.

Litt uvanlig for nordmenn, men husk at dette bygger på at mange her nede har samme navn og da skilles det på foreldrene.


Skrevet av Tore

Uavhengig eiendomsmegler tilknyttet Dreamcatchers