Aptera
Høyt over innseilingen til Souda Bay ligger den historiske byen Aptera.
Det er to legender som beskriver hvordan byen fikk sitt navn.
En legende sier at byen var oppkalt etter Apteron, konge av Kreta, sønn av Kydon (Kydon var sønn av Hermes) og far til Lappios. Han levde ifølge mytologien på «Moses tid» 1800 f.kr.
En annen legende beskriver en musikalsk konkurranse mellom Sirener og Musér i Musénes tempel i byen som var kjent for sin musikk. Muséne vant, og Sirenene ble så satt ut av dette tapet at de mistet fjærene på vingene i sjøen i Souda bukten. (Eller at Muséne plukket vingene av Sirenene slik at de ble hvite og falt i sjøen). Dette ble etterhvert til øyene i Souda Bukten, kjent som «Leukai», «De Hvite». På gresk betyr Aptera «vingeløse».
Opp igjennom årene, etter at det i Paleokastro ble funnet inskripsjoner som benevnte den gamle byen Aptera, har det vært en rekke arkeologiske utgravninger ved Aptera.
Utgravningene har avdekket restene etter en, etter datidens målestokk, stor by som hadde opp mot 20000 innbyggere. Omtrent 4/5 av disse slaver.
Folket her var i hovedsak handelsmenn med et stort nettverk med de store byene i Hellas og resten av Middelhavet. Hovedhavnene til Aptera var Kisamos (nå Kalives) og Minoa, en havn arkeologene mener lå på Akrotiri halvøyen.
Aptera var på høyden av sin makt mot slutten av den Minoiske perioden, ca. 250 f.kr, men har iallefall en historie tilbake til 900 f.kr da det er funnet beskivelser i Knossos om Aptera fra denne tiden.
Byen eksisterte videre inn i romertiden og tidlig kristendom da det var en egen biskop i Aptera.
Etterhvert forfalt byen, både grunnet kriger, naturkatastrofer og andre hendelser.
Den tyrkiske okkupasjonsmakten brukte stein fra murene i Aptera til å bygge fortet som ligger like ved utgravningene, og Itzedin, fortet i Kalami (på sjøsiden av veien mot Kalives)
Utsikten fra Aptera, og spesielt fra fortet, er verdt turen alene.