Moni Arkadi


Moni Arkadi

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Moni Arkadi er regnet som et av de viktigste monumenter og vitnesbyrd i forhold til den Kretiske revolusjonen som endte med frigjøringen fra det Ottomanske imperium.


Ca 23 km fra Rethymnon, 500 meter over havet ligger klosteret bak festningsmurer på kanten av stupet.


Grunnlaget for klosteret med festningsmurene ble anlagt på 1200 tallet. Som i mange tilfeller er det noe usikkert hva som har gitt klosteret sitt navn, men en av mytene er at det er navngitt etter Keiser Arkadius av Bysants.


Årsaken til at Moni Arkadi er blitt en så stor del av Kretisk historie fant sted i

november 1866.

Det kretiske opprøret mot den tyrkiske okkupasjonsmakten var i startfasen


Da den tyrkiske hærstyrken klarte å bryte gjennom murene som omgir klosteret valgte Konstantinos Gioboudakis å sprenge kruttlageret. Alle innbyggerene i landsbyen som hadde søkt tilflukt her omkom sammen med flere tusen tyrkiske soldater. En desperat handling av desperate mennesker som på denne måten unngitt å bli tatt til fange.


Handlingen ble et symbol på den Kretiske frigjøringskampen, og klosteret til et av de mest kjente på Kreta. Sprengningen av klosteret markerer starten på slutten for den tyrkiske okkupasjonen av Kreta.


I Chania, Heraklion, Rethymnon og Kissamos er det store paradegater til minne om revolusjonen,  Odos 1866.


Kruttkammeret er ikke gjennoppbygd, og en kan selv føle den spesielle stemningen her. Det er også et gammelt, dødt oliventre med kulehull fra de tyrkiske styrkene.

Treet døde den dagen, men det står fortsatt.


På utsiden av festningsmurene er det et minnested der levningene etter de omkomne kreterene er plassert.


Etter besøket, sitt ned på tavernaen ved kanten av stupet og se nedover dalen. Det er ikke vanskelig å forstå hvordan de kretiske opprørerene kunne holde tilbake store Ottomanske styrker ved å ligge i bakhold i fjellsidene og grottene.


Et svært sterkt symbol som en egentlig må oppleve.


Les mer om Moni Arkadi på deres webside, eller på Wikipedia .


Video på youtube.Klikk for Google Earth

GPS: 35.183597 24.374397