Tzompanakis Blown Glass

Tzompanakis Blown Glass

I 1986, en tid da de fleste grekere aldri hadde hørt om ordet resirkulering,åpnet Andreas Tzompanakis sitt verksted i hjembygda Kokkino Chorio og startet  med sine mesterverk ved hjelp av de brukte glassartiklene han klarte å samle inn.


Mange år har gått siden da. Ovnen fra de tidligste tidene er nå dekorativt integrert i butikken, og blitt erstattet av en større, mer moderne ovn.

Hver dag (unntatt mandag) kan en se glassblåserne utføre sitt arbeid mellom kl 8  og 15:00. Glasset blir først smeltet på tuppen av glassblåser-røret ved en temperatur 1400-1500 grader Celsius og deretter anbrakt i en form ved 1200 grader Celsius. Det er mye erfaring som trengs for å se den rette temperaturen i glasset og deretter å håndtere det på riktig måte.


Men de to glassblåsere hos Andreas Tzompanakis er et godt trent lag. De forstår hverandre uten ord; i sine rolige, presise bevegelser er de beslektet med dansere, mens det i den intense varmen i ovnen oppstår en unik glasskunst litt etter litt. En kan føle det magiske, det unike som blir skapt av ilden, der fargene av øyen Kreta reflekteres.


Dette er utdrag av teksten på Zompinakis hjemmeside, og sjelden har vel en beskrivelse passet bedre. De kunstverk som skapes her er unike, de er spesielle, hele atmosfæren er spesiell.


I Apokoronas er dette noe vi er stolte av, det at disse mesterverkene skapes her i vår lille bit av Kreta..


Alt som lages er unikt, det finnes ikke to like lamper, vaser, fat, noe som helst. Her kan en se igjennom hva som er produsert tidligere, kjøpe det en liker, eller følge med på de bildene som legges ut på Facebooksiden.


Kunstverkene er alle laget av resirkulert glass, vinflaskene vi tømmer, og også innsamlet metall.


Om en er i Apokoronas, ta en tur innom. Det er en opplevelse i seg selv.

En matbit på tavernaen vegg i vegg er et fint sted å ta en pause etterpå, for å diskutere det en har sett og opplevd.


hjemmesiden vil en finne mer info, bakgrunnsopplysninger og historie. Den nyopprettede Facebooksiden ("venneside", send en venneforespørsel) oppdateres jevnlig med nye kunstverk som er lagd, og der kan en også bestille om en ser noe en "må ha".

Klikk for Google Earth

Klikk for store bilder