Kjøp av bil

Kjøp av bil på Kreta og i Hellas   


   
Om en eier eller langtidsleier en eiendom på Kreta så kan det være aktuelt med kjøp av bil.


Nordmenn spesielt vil oppleve bilprisene på Kreta og i Hellas som svært hyggelige, og det skal ikke så mye til før det vil svare seg med bilkjøp fremfor leie om en er her en del.


De aller fleste vil velge å kjøpe ny eller brukt bil via en forhandler, og det er uansett å anbefale. Det forenkler prosessen en god del ettersom forhandleren vil ta seg av bl.a registrering. I tillegg vil en få garantier og oppfølging.


Utleiefirmaene selger også unna en del biler om høsten, og disse kan være rimelige litt avhengig av type.


Dette er omtrent som i Norge egentlig. En kan spare litt i utgangspunktet på å handle privat, men at en betaler litt ekstra for tryggheten er noe de fleste velger.


Det er mange bilforhandlere i Chania-området.


Praktisk nok er de aller fleste samlet enten via hovedveien fra Souda til Chania, eller fra Chania mot Platanias, slik at det er lett å ta en runde og kikke.


For å danne seg et bilde av utvalg og prisnivå så bruker de fleste forhandlerene (og mange private) internett for annonsering.

Car.gr tilsvarer litt norske finn, og er et meget greit utgangspunkt for å studere markedet.


Engelsk versjon, men det meste av beskrivelser er på gresk. Likevel vil en forstå det meste, og ikke minst se at prisnivået er noe annerledes enn i Norge.


For å kjøpe bil i Hellas som utlending må en ha et såkalt resident permit.


Jeg innrømmer tvert at dette synes noe merkelig, en kan kjøpe hus uten dette, men ikke bil.


Men, slik er nå engang regelverket her, så da er det bare å ordne det.


Forsikring må man selvfølgelig ha, og kostnaden på denne vil avhenge av type bil, kasko eller ei, om det er sjåfører under 24 år etc.


Veiavgift betales årlig, fristen er hvert år 31. desember. Viktig her å huske på at om den ikke betales i tide så dobles avgiften uten unntak.


Veiavgiften beregnes på grunnlag av motorstørrelse, og satsene for 2016 (og 2015, 14, 13, og 12) var:


51 – 300 cc              - €    22

301 – 758 cc             -€    55

786 – 1071 cc            €   120

1072 – 1357 cc          €   135

1358 – 1548 cc          €   240

1549 -  1738 cc          €   265

1739 -  1928 cc          €   300

1929 -  2357 cc          €   660

2358 -  3000 cc          €   880

3001 -  4000 cc          €  1000

4001 og over             €   1320


En ser fort at det går en grense  ved 1928 cc, så i forhold til årlige kostnader kan det være greit å holde seg under denne. Men, samtidig er det slik at biler med motor over dette også kan være særdeles gunstige, så alt er et totalt regnestykke.


For de som er skattemessig bosatt i Hellas så er det også en luksusskatt på biler med motor over 1800 cc. Dette gjør at de fleste biler med motor over dette er forholdsmessig sett svært rimelige.


Husk at denne luksusskatten kun gjelder «tax-residenses», altså vil de aller aller fleste nordmenn med feriebolig her på Kreta ikke måtte betale denne.


Om en vurderer kjøp av bil så ta en tur til de forskjellige bilforhandlerene rundt om. Det er uansett hyggelig å se seg om og vurdere dette.


Husk, som alt annet i Hellas, pruting er fullt mulig og forventet. Men, vær høflig, ikke kom med skambud. Det vil alltid virke mot sin hensikt.


Ved en prøvekjøring vil alltid selger være med, vær obs på det.


Et lite tips, uansett bil en velger så er det svært viktig med god svingradius. Veiene, spesielt i landsbyene, er små og trange. Vi har sett mange biler rygge og stresse for å komme rundt de skarpe svingene.


Når bilen er 4 år gammel må den fremstilles på EU-kontroll hvert 2. år. Dette er enkelt og kurant, det er både offentlige (KTEO) og private (IKTEO) kontrollstasjoner som tar seg av dette. Kostnad ca. €50.


I tillegg må bilen til årlig avgasskontroll samme steder.


Service tar en etter serviceboken, enten på merkeverksted eller andre verksteder.


Vi betaler €35 for årlig service på vår bil. Skifte av registerreim og alle bremser etc kostet totalt €120. Vi gjorde dette i Norge også på vår bil der og prisene var noe høyere for å si det mildt.


Alt er enn vurdering totalt sett, men om en skal bruke eiendommen i Hellas en del så vil det nok totalt sett svare seg å kjøpe en bil fremfor å leie.