Frangokastello


Frangokastello

Klikk for stort bilde

Frangocastello er en festning beliggende omtrent 12 kilometer øst for Chora Sfakia på sørsiden av Kreta.


Festningen ble bygd av Venezianerene i 1371-1374.

Grunnlaget for festningen var å bevare kontrollen over befolkningen i Sfakia og områdene rundt. Kreterene på sørsiden var kjent for å være selvstendige «rebeller» som ikke godtok okkupanter av noe slag. (Noe som også gjorde sin virkning også under 2. verdenskrig).


I tillegg var det nødvendig med en befestning mot det Libyske Hav pga stadige piratangrep, noe som satt Venezianerenes flåte og eiendommer i fare.


Festningen fikk av Venezianerene navnet «Castle of St. Nikitas», etter den nærliggende kirken. Innbyggerene i Sfakia hadde en annen mening om det hele, og kalte festningen «Frangocastello».

«Franks» er katolikker, og Castello er festning. Altså katolikkenes festning.


Ifølge kretisk historie sørget de lokale innbyggerene for store forsinkelser ved byggingen av festningen. Ledet av 6 brødre ved navn Patsos fra Patsianos ble alt Venezianerene bygde på en dag revet ned den påfølgende natt.

Venezianerene økte hærstyrkene i området og fikk tatt de seks brødrene til fange. De ble deretter hengt.


Som alt annet Veneziansk ble også Frangokastello overtatt av Ottomanene da okkuperte Kreta. De sto for byggingen av alle bygninger innenfor selve festningsanlegget.


I 1770 ble den kjente Kretiske opprørslederen Ioannis Vlachos tatt til fange av Ottomanene ved Frangokastello. Han ble torturert, og senere henrettet i Heraklion.

Ioannis var bedre kjent som Daskalogiannis. I avgangshallen på Chania Lufthavn, som er oppkalt etter Daskalogiannis,  er det i dag en statue av ham.


Den 17. mai 1828 ble kanskje et av de mest kjente slagene på Kreta utkjempet her.

Bakgrunnen for denne dagen var at ca. 350 rebeller fra Sfakia og Epirus hadde klart å innta festningen, og tyrkerene svarte med beleiring og motangrep.


Denne datoen sto det endelige slaget, og alle de kretiske rebellene ble drept. Også svært mange av tyrkiske soldater mistet livet, spesielt da de ble angrepet også fra ravinene rundt Frankokastello.


Det sies at hvert år, rundt datoen for dette slaget, kan en se skyggene av de kretiske opprørerene som marsjerer mot festningen like før soloppgang. Dette kalles «Drosoulites» eller «dugg-menn.   


Mange har forsøkt å forklare fenomenet som både vannspeiling fra Afrika, som et meterologisk fenomen og andre ting. Men rent vitenskapelig er det fortsatt uforklarlig.


Hvem vet? Men er en i området i slutten av mai så overnatt gjerne og stå tidlig opp.......


Mens en venter kan en gjerne utforske den flotte sandstranden som ligger like nedenfor festningen. Om en vil overnatte er det flere små utleiere rundt om i området.


Les gjerne mer om Frangokastello her, og se videoen på youtube .


Klikk for Google Earth

GPS: 35.105559 24.140345