TV på Kreta

Alternative muligheter for TV

For TV er det flere muligheter avhengig av hva en ønsker.


Gresk TV er tilgjengelig overalt med digital boks og tv antenne omtrent som Riks-TV i Norge.

På denne måten får en tilgang til en rekke tv-kanaler, ikke bare greske.


Gresk TV dubbes ikke (som f.eks tysk og polsk), men tekstes på Gresk.

Engelskspråklige kanaler som Discovery, Eurosport, BBC News, CNN, History og mange andre er derfor enkelt tilgjengelig på denne måten.


I tillegg sendes det svært mange engelskspråklige filmer og TV-serier.


Om en ønsker norsk eller skandinavisk TV finnes det også gode alternativer.


Et alternativ er basert på CanalDigital, og en trenger et abonnement for dette i Norge samt en HD tuner med kort her nede.

En stor ulempe med dette systemet nå er at en trenger en svært stor (og kostbar) parabolantenne. Omtrent 3 meter i diameter og en engangskostnad på i overkant av €2000.


Ettersom en kan koble til flere tunere vil dette i praksis være et godt alternativ der det er flere hus eller leiligheter i umiddelbar nærhet som ønsker samme alternativ. Da kan kostnadene fordeles.


De fleste gode alternativer finnes via internett.


Har en eiendom i Norge (som de fleste har), så kan en såkalt ”sling-boks” være et meget godt alternativ.

Kort fortalt gir dette systemet deg tilgang her på Kreta til de TV-kanalene en har tilgang til på sitt tv-system i Norge (slave). Dette går via internett, og en er derved avhengig av bredbåndsnett av en viss hastighet både i Norge og her. Står huset i Norge tomt kan det være greit at noen i Norge har tilgang til huset i tilfelle TV eller bredbåndsnett trenger restart etter f.eks et strømbrudd der. Faller nettet i Norge ut faller tilgangen på Kreta også ut.

TV-tuneren en har i Norge må kunne brukes i forhold til ”sling-boksen”, noen tunere er bedre egnet enn andre.

Dette er noe forhandlerene av ”sling-boksen” kan informere mer om, ett alternativ finnes hos net-on-net.


Det meste av norske og skandinaviske tv-kanaler er tilgjengelige på internett. For å få tilgang til disse her på Kreta er det først og fremst nødvendig med et program som endrer den greske IP-adressen til en norsk IP-adresse. Dette er såkalte VPN (Virtual Private Network) program.

Et av disse er Hide My Ass, som en kan lese mer om her.


Når et slikt program er installert på en pc har en tilgang som en ville hatt i Norge. NRK programmer kan en uten videre se, mens for å se f.eks TV2 må en ha et abonnement på Tv2 Sumo.

Har en Canal Digital i Norge vil en også automatisk har tilgang til en god del internettbaserte kanaler via deres hjemmeside.


X-files i  Kalives forhandler et annet, og svært enkelt alternativ.

Dette er en liten android boks, som kobles via HDMI kabel direkte til TV’en.

Her en er rekke skandinaviske tv-kanaler ferdig innstilt, slik at en har direkte tilgang til svært mange kanaler direkte via TV’en. Total sett kanskje det enkleste av de internett-baserte systemene ettersom alt blir satt opp direkte fra X-files, og alt styres deretter med en fjernkontroll som et vanlig TV-system.


Engangskostnaden for en ferdig oppsatt android-boks koster ca. €160, mens det deretter kommer en løpende månedskostnad på €25.


For alle internett baserte TV-systemer er det nødvendig med en nedlastningshastighet på minimum 2MB.

Om en idag har en internettlinje fra OTE kan det være greit å sjekke hvilken hastighet en har idag. Mange har abonnement på den «laveste» pakken som gir hastighet opp til 1MB.

Dette kan i de aller fleste tilfeller endres enkelt til en høyere hastighet, sjekk her