Internett på Kreta

Alternativer for Internett tilkobling

De som eier eller langtidsleier en eiendom her på Kreta vil som oftest ønske å ha tilgang til internett.


Det er flere muligheter for å få dette til.


Cosmote tilsvarer det norske Telenor, og det er dette statseide selskapet som står for utbygging av telefonlinjer. Som i Norge ”før i verden” er det nødvendig med fasttelefon for å få bredbåndsnett på denne måten.

Utbyggingen av linjer har dessverre ikke holdt takt med utbyggingen av eiendommer. Spesielt gjelder dette de områdene der det i hovedsak er bygd mange ferieeiendommer på kort tid. Derfor kan det være lang ventetid på en slik linje.


Enklest er det om en har eiendom i nær tilknytning til landsbyer som ikke har hatt de store utbyggingene. Der er det som oftest ledige linjer tilgjengelig.


Germanoz er representant for (og eid av) Cosmote. De kan informere om mulighetene for en fastlinje.


Cosmote bygger ut linjer kontinuerlig.  Rekkefølgen på hvilke områder som bygges ut avgjøres mye av etterspørselen. Det er derfor viktig, om en ønsker en linje, å melde sin interesse til Cosmote.


Det finnes flere andre alternativer til en fastlinje når det gjelder internett, avhengig av hvilken bruk en ser for seg av nettet.


Tooway har satelittbasert alternativ som fungerer godt i Hellas.

Dette er et britisk selskap med lokale forhandlere.


Her betaler en installasjonskostnader, og deretter en månedlig kostnad utifra hvilken pakke en ønsker.

For informasjon er det enkleste å se på den norske siden, her.


Gresk hovedforhandler finnes her, der lokale montører er listet opp.

I Apokoronas kan X-files i Kalives tilby denne løsningen.


Mobilt bredbånd er et alternativ også i Hellas. Det er flere tilbydere, bl.a Cosmote, Vodafone, Wind og andre. En viktig ting her er å sjekke hvilken av disse som har best dekning akkurat der eiendommen ligger. Det kan variere.

Kan enkelt sjekkes med norsk mobiltelefon, rett og slett ved å endre ”roaming” til de forskjellige alternativene og sjekke dekningen.


Ettersom nå roaming kostnadene er eliminert i EU, er det som oftest mye rimeligere, og bedre, å ta med en mobil router fra Norge, kombinert med et Norsk sim-kort for mobilt nett. Dette vil være mye rimelligere enn de Greske mobil-alternativene.


I landsbyene Kalives, Almyrida, Plaka, Kambia og Kokkino Horio (foreløpig) er det et alternativ via Virus data shop i Kalives.

De har bygget ut et trådløst nett som dekker store deler av disse landsbyene.

Utbyggingen fortsetter stadig, slik at en eiendom som var utenfor dekningsområdet for et år siden nå kan være innenfor. Dette kan det være greit å sjekke, eventuelt diskutere fremtidige muligheter.


Tidligere var nettet til Virus 2MB, mens de nå også har tilbud om 4MB.

Dette er tilstrekkelig hastighet til også å bruke nettet til TV.


Virus vil montere en antenne på eiendommen (tak eller terrasse) med kabel inn til en evnt trådløs router. Pris på montering vil være €280 inkl. Routeren. Det er engangsutgiften, abonnementet koster €10 eller €20 pr. mnd avhengig av avtalt hastighet.


Har en hus innenfor dette dekningsområdet vil dette være det beste alternativet etter en Cosmote-linje.