Hjelp Apokoronas/Kreta

Hjelp Apokoronas Kreta


(Vær oppmerksom på at vi ikke på noen måte er tilknyttet "Kreta trenger vår hjelp")

Se bilder av alle våre fullførte prosjekter nederst på siden

Hjelp Apokoronas intervjuet  på Kretisk TV

Hjelp Apokoronas intervjuet av Apokoronaslife

Hvordan det begynte.


Sammen med min mann har jeg bodd her på Kreta i over 6 år nå. På denne tiden har vi lært og opplevd mye, også når det gjelder endringene som har skjedd i den greske økonomien.


Vi har sett hvordan færre og færre har penger til det mest nødvendige. Plutselig må besteforeldres pensjon, som de siste årene er redusert med 50%, dekke utgiftene til en hel storfamilie.

 

Det er ikke alltid så lett å skjønne at svært mange i Hellas lever i dyp fattigdom. Faktisk er det slik at rundt 40% av grekere lever under fattigdomsgrensen, og ikke har penger til det mest nødvendige.

 

I Hellas er det overhodet ikke noe sosialt sikkerhetsnett utover det familie har mulighet til å hjelpe med.


I 2015 døde en dansk statsborger her fordi ambulansen ikke hadde hjertestarter. Det vil si, de hadde, men den var defekt, og det var ikke midler til å få den reparert.


Dette, sammen med en god del artikler i greske medier gjorde at vi bestemte oss for å finne ut hva vi kunne bidra med.


Vi hadde samtaler med sosialarbeidere i Armenos, rett ved Kalives der vi bor. Der fikk vi mye informasjon, blant annet at det er rundt 400 familier i Apokoronas som er fullstendig avhengig av den hjelpen en kan klare å få til ved hjelp av donasjoner. Disse familiene får også utlevert månedlige «matposer» som inneholder det mest nødvendige i forhold til familiens størrelse.


Dette var et svært nyttig og produktivt møte, som gav oss mer innsikt i problemene her, og ikke minst omfanget som var større enn vi hadde trodd.


Etter møtet ble vi invitert av Haralampos Koukinakis, borgermesteren i Apokoronas, til videre samtaler med ham og hans medarbeidere. Svært viktig, fordi vi da fikk den informasjonen vi trengte i forhold til hvordan arbeidet til «Sosial services» fungerer.


«Social Services» er bygd opp etter siste lokalvalg, som en svært viktig del av det arbeidet som gjøre for de svakes stilte i lokalsamfunnet her.


Hvordan vi jobber.


Det var, og er, svært viktig for oss at den hjelpen vi kan bistå med kommer frem uavkortet, og direkte, til de som trenger det. Den tryggheten har vi fått ved å diskutere med dem som arbeider med dette daglig, og hele tiden ser hva det er behov for.


Den uvurderlige kontakten vi nå har med Niki og Argyro, som blant annet er politisk og administrativt ansvarlige for «Social Services» er det som virkelig sørger for at absolutt alt som blir donert kommer til nytte for de 400 familiene som er registrert som brukere. De to gir oss kontinuerlig informasjon om hva som skjer, og hva det til enhver tid er behov for. Det gjør at vi kan konsentrere oss maksimalt om akkurat det som trengs hele tiden.


Her på Kreta er de lokale prestene en svært viktig del av arbeidet som gjøres. De kjenner sin landsby, og vet hvem som har behov for hjelp. Dette bringer de videre til "Social services", som på grunnlag av det tar de familiene inn i sitt hjelpeprogram. Utlevering av mat og annet, og kommunikasjonen, går i all hovedsak via de lokale prestene. De er svært viktige koordinatorer for at alt fungerer så fint som det nå gjør.


Siden vi i 2015 startet vårt arbeid og samarbeid med "Social services" har vi samlet inn mellom 1 og 2 tonn med klær, sko, bleier, medisinsk utstyr og annet. ( I tillegg til ny hjertestarter til ambulansen i Vamos slik at vi kan unngå en ny tragedie som i 2015)  Alt dette er hentet av oss på flyplassen, på hoteller, hjemme hos givere. Alt er hentet, pakket om, fotografert, publisert, og levert videre til «Social Services» av oss.


Nederst på siden er det bilder og informasjon om det vi har klart å gjennomføre.

Pågående og gjennomførte prosjekter er nærmere presentert på denne siden.


Markedsføring og informasjon gjøres frivillig og uten noen form for kompensasjon, som all egeninnsats.


Vi har arbeidet hardt for også samle inn penger slik at vi har hatt mulighet til å hjelpe til når akutte behov har oppstått. Før jul i 2015 klarte vi å samle inn 1000 Euro, som ble brukt til å kjøpe inn vintersko til 80 barn. Ingen trodde vi ville klare det, men det gjorde vi.

Målet i år var større, mye større. 340 par med sko til barna her var målet. Takket være en utrolig giverånd fra over 60 individuelle så klarte vi å samle inn over 40000 kroner, €4400.

Det var tilstrekkelig til at vi faktisk klarte å nå målet, og alle barna kan nå gå vinteren i måte med varmende sko.


En økonomisk buffer er også viktig. Derfor kunne vi også bidra med 600 Euro slik at det var mulig å kjøpe inn bleier til barn og voksne, som det var et akutt behov for.


Hvert bidrag teller for den som får dekket essensielle behov.


Om du ønsker å støtte det vi gjør i Apokoronas, bruk norsk bankkonto 3632.55.06711

(Hjelp Apokoronas)


Eller, Vipps til 92264796. Bodil Hamre.


Ønsker du å sende noe hit, om det er varme klær, utstyr, bleier eller annet, så er adressen:


Bodil Hamre

Box 71 Kalives

Apokoronas

73003 Chania

Crete

Greece


Det som kommer inn her vil uavkortet bli benyttet til de formålene som organisasjonen står for.


Hilsen fra Bodil Hamre, bodil@kreta-dream.com


For de aller verst stilte familiene i Apokoronas er det ikke nok med en månedlig matlevering. Derfor har vi, i samarbeid med  Social Services kjøpt matkuponger i tre butikker i Apokoronas, for totalt €1000. Disse vil bli fordelt etter akutt behov fra sosialavdelingen i Vrisses. En virkelig stor hjelp for de som trenger det aller aller mest.

En ung jente fra Apokoronas studerer psykologi ved universitetet i Rethymnon. Hun og hennes familie er inne i vårt hjelpeprogram. Hun sliter med å fullføre sine studier, og på grunn av lite penger ble strømmen hennes stengt. Vi fikk via våre støttespillere nok til å få den åpnet, og avtale om videre betaling.

3. februar 2017


Innkjøp av mat i Vrisses. 960 bokser melk, 400 kilo mel, 400 kg. diverse pasta, 500 kilo linser og bønner, 300 kilo ris. Over to tonn med mat, fantastisk :-)

I tillegg 65 pakker med bleier til voksne og pleietrengende. Totalt 2042 Euro, alt donert fra våre fantastiske støttespillere

22. desember ved Social Supermarket i Nippos.

Lokale prester fra alle landsbyer i Apokoronas kom og hentet det som skal leveres ut til de familiene som trenger det i sine landsbyer. Dette er mat, sko til barna og andre nødvendigheter. Tusen takk til prestene som er så viktige i dette arbeidet

26. oktober ble det overlevert en full bil med klær, sko, skolesaker, husholdningsartikler, medisinsk utstyr, briller og hjemmestrikkede tøfler til Social Supermarket i Nippos. Alt dette er fraktet hit til Kreta av fantastiske støttespillere i Norge og Sverige

I forbindelse med månedlig utlevering av "matposer" fra Social Supermarket" hadde vi mulighet til å bidra med 300 Euro som vi har samlet inn. Dette ble brukt lokalt i Vrisses til innkjøp av vaskepulver og andre svært nødvendige husholdningsartikler. 400 familier i Apokoronas støttes av dette.

Lisbeth og Ann Torill fra Trondheim, og et ektepar fra Tromsø kom med alt dette i august (Totalt over 100 kilo). Hentet av oss på flyplass og hotell, og levert videre til Niki og Argyro ved Social Services i Nippos/Apokoronas.

Lena og Helena tok dette med seg til Kreta i juli. Lane hadde også samlet inn blant sine venner. Viderelevert til Social Services i Nippos/Apokoronas ved Niki og Argyro

Pia med familie kom fra Danmark med 5 fulle kofferter med klær og utstyr til vårt område. Pia samlet også inn fra lokale her i Kalives.

Vi hadde gleden av å hente dette og bringe det videre til Niki og Argyro hos Social Services i Nippos.

Vi fikk en bønn fra Social Councellor Niki om vi hadde muliget til å hjelpe med bleier til barn og voksne. Dette var og er det et desperat behov for. Vi klarte å samle inn 650 Euro fra Norge, helt fantastisk. Kjøpt lokalt via grossist til en meget hyggelig pris.

Niki hadde med liste over den enkeltes behov, og alt ble kjøpt på grunnlag av det.


Anne Reidun og Einar har gjort en stor jobb med donasjon av en hjertestarter til Helsesentert i Vamos. Ikke bare donerte de den, de fikk den også omprogrammert til Gresk, med gresk manual slik at den kan brukes her på Kreta. Også en stor takk til vår alltid hjelpsomme advokat, som utarbeidet alle dokumenter som ble bedt om i forhold til dette. Uten hans hjelp kunne ikke hjertestarteren blitt brukt.

Julen 2015 fikk vi en bønn om hjelp til vintersko til barn i Apokoronas. Tanken var at dette skulle deles ut fra Social Services til barna som ikke har varme sko til vinteren. Vi klarte å samle inn 1000 Euro, som uavkortet ble brukt til å kjøpe 80 par vintersko. Niki og Argyro hadde med detaljert liste med alle barna, slik at alle fikk sitt unike par med sko passende til det enkelte barn.

Margrethe og Arve har feriehus her i Apokoronas. Før skolestart i 2015 hadde de med seg store mengder skoleutstyr som det er et veldig stort behov for. Dette ble levert direkte til social services i Armeni, ved Filia som er sosialarbeider her. Veldig bra, og noe som ble satt veldig stor pris på. Ikke alle foreldre har mulighet for å kjøpe dette til sine barn.

To familier med svært syke barn. Barna har oppfølging av spesialister i Chania. Men, det krever at barna bringes dit for oppfølging og undersøkelser flere ganger i uken. Dette koster penger til bensin, noe familien ikke har. Her har vi fått på plass støttespillere som hver måned vil dekke totalt €100 slik at disse barna får den oppfølgingen de trenger.

To barn, som er inne i vårt hjelpeprogram, tok kontakt med sosialbyråd Niki  Vrionaki. Klassen skal på skoletur, men de hadde ikke penger til egenandel. Dette synes vi selvfølgelig var veldig trist, barn skal ikke utelukkes. Så med hjelp fra våre støttespillere, vi dekket den egenandelen :-)

11. januar 2017


Akutt behov for bleier for voksne. Innkjøpt i spesialbutikk, og vi hadde også anledning til å kjøpe en trykkavlastende madrass til en eldre dame med stort behov for dette.


Og så nyttet vi anledningnen til å overlevere en full bil med klær, varmt strikketøy og annet som er kommet fra Norge

14. desember 2016

En fantastisk opplevelse, vi klarte å samle inn over 40000 kroner, 4400 Euro for å kjøpe vintersko til barna i Apokoronas som trenger det. 340 par med varmende sko som det virkelig er behov for nå. Tusen takk til alle dere (over 60 givere) som har bidratt til dette fra alle involverte her i Apokoronas

Akutt behov for bleier for voksne. Takket være penger donert til oss fra Norge, hadde vi mulighet til å bidra og dekke det akutte behovet som ble meldt til oss fra sosialarbeiderene i Apokoronas.

Skolestart i september. Svært mange barn sto uten ransel og annet skoleutstyr. (Skrivesaker, skrivebøker og alt annet)

Etter spørsmål fra sosialarbeiderne klarte vi å få samlet inn 500 Euro til dette, og alt ble kjøpt inn på grunnlag av spesifikke lister om hvert enkelt barn. Fantastisk.

Donasjoner på over €300 i juli 2016 gjorde at vi kunne kjøpe ferske pølse som et ekstra bidrag til matposene som blir levert Social Supermarket hver måned.

Anne Reidun og Einar kjørte fra Norge til Kreta i sin spesielle bil, fullastet med hjelpesending til vårt område. De kom rett til Nippos der de også møtte social councellors Niki og Argyro

Kristin fra Bergen donerte laktosefri melkeblanding, to greske barn donerte leker.

Anne Reidun klarte å lage et par tovede tøfler mens hun var på Kreta. Alt levert til Niki og Argyro. (Vår lille hund passer på at ikke hennes mat også blir donert)

Bente hadde med bleiebukse og gasbleier, og ikke minst gode ideer for videre produksjon av dette. Vi har strikkeoppskrift for lanolinull, og noen har kastet seg på dette. Vi trenger flere, så ta gjerne kontakt om det.

Tovede tøfler i norsk ull, i alle størrelser og farger blir produsert fortløpende i Norge. Dette er fantastisk for vinteren. Alt blir levert til Niki og Argyro ved social services, og delt ut til de som trenger det når vinteren kommer. Anne Reidun er kunstneren bak disse

3 barn, det yngste bare to år, sov på hjemmelagde madrasser. De hadde aldi hatt senger. Dette ønsket vi å gjøre noe med, så til jul i 2015 fikk vi kjøpt inn senger og levert disse ved hjelp av donasjoner fra Norge.

Barna er roligere, og endelig sover de godt.

Mange av de innsatte ved fengselet i Chania manglet varme klær frem mot vinteren 2015. Fra Social Services i Aporonas fikk vi en forespørsel om vi kunne bidra med noe. Det kunne vi. Vi fikk samlet inn varme klær og noen sko, som via Social Services ble levert til de innsatte som trengte det.