Leie feriehus på Kreta

Leie av feriehus / leilighet på Kreta

Kreta er nordmenns favorittsted når det gjelder ferie i «syden».


De aller fleste solhungrige nordmenn kjøper en chartertur, og da er området rundt Platanias det mest populære. I tillegg er det blitt mer og mer populært med «all-inclusive».


Dette er egentlig ikke Kreta selv om solen, varmen og strendene er der.

Kreta er de små landsbyene, strendene, lokale tavernaer, kretiske mennesker, alt det som gjør Kreta spesielt.


I sesongen fra mars til oktober er det nå enkelt og rimelig å fly til Kreta. Både Norwegian og SAS har direkteruter hit fra Oslo og Bergen. I tillegg kan en kjøpe «kun fly» fra de fleste charterselskaper.


Utleie av feriehus og leiligheter er det mye av på Kreta, samt små hoteller rundt om.


Vi har sjekket litt omkring priser på reise og opphold på Kreta, og sammenlighet dette med priser i samme periode (fellesferien) med de største charterselskapene.


Konklusjonen er at en familie med 2 voksne og 2 barn ved å bestille reise og opphold selv kan komme ut med halv pris i forhold til charterpris. Dette ved to ukers opphold. Jo lenger en er her, jo mer er det å spare. Ved sammenligningen har vi brukt Norwegian fra Oslo.


Istedefor å bo på et hotellrom på et stort kompleks i Platanias kan en bo i en leilighet eller hus i en mindre landsby, gjerne like ved en strand om en ønsker det. En kan oppleve det mer «ekte» Kreta, treffe lokale innbyggere, spise på små, rimelige tavernaer, virkelig oppleve Kreta. Og i tillegg spare penger.


En av hovedgrunnene til at dette svarer seg rent økonomisk er at en ikke betaler pr. person, men pr. leilighet/hus. Det utgjør tildels svært store forskjeller, og kombinert med rimelige priser på flyreisen fra Norge er dette en uslåelig kombinasjon.


Ferieboliger leies ut enten via et utleiefirma, eller fra den enkelte eier direkte. Når det gjelder sistnevnte er det et godt utvalg på f.eks finn.no og Owners Direct.


En fordel med å gå via et utleiefirma er at de har et stort utvalg av feriehus, og derved kan komme med mange forslag utifra hva en ønsker.


Om en går direkte via de forskjellige eiernene så må man kontakte mange for å få det samme tilbudet. Det må hver enkelt vurdere, hva som passer best for en.


En viktig ting å tenke over når en ser etter en feriebolig er om eiendommen har EOT/ESL lisens.

Dette er et lovmessig krav i Hellas, og betyr at eiendommen er godkjent for korttidsutleie.

For feriegjesten er dette viktig fordi det betyr at en del sikkerhets- og kvalitetsregler er ivaretatt, samt at utleier har forsikring som dekker leietaker om noe skulle skje. I tillegg, og det er viktig, så unngår en et mulig besøk av gresk politi.


Ifølge gresk lov er det nå et krav at i enhver annonse, hvor som helst i verden, skal det oppgis et såkalt MHTE nummer. Et lite hint kan derfor være å se om dette står i de forskjellige annonsene.

Nå skal det sies at ikke alle utleiere har fått dette med seg, så eiendommene kan ha de nødvendige tillatelser selv om dette ikke står i annonseringen. Men det er iallefall et greit utgangspunkt.


Politi og skattemyndigheter begynte opptrapping av kontroller på slutten av sesongen i 2014,og kraftig intensivert i årene etter. Dette vil fortsette, og intensiveres også i 2018.  Om en vil ha en opplevelsesferie er det kanskje ok, men for de fleste vil det føles ubehagelig om bevæpnet gresk politi plutselig dukker opp ved bassenget og begynner å stille spørsmål om ditt forhold til eier av eiendommen.


Så, den beste anbefalingen, og det kan ikke understrekes sterkt nok,  er å be om dokumentasjon på EOT/ESL lisens fra utleier.


Dette gjelder spesielt om en leier feriehus direkte fra eier, men også via lokale utleiefirma. Selv om de fleste utleiefirma er svært påpasselige med dette så er det noen unntak.


Firma og private utleiere som er anbefalt på Kreta Dream leier kun ut hus og leiligheter som har EOT/ESL godkjenning.


Det er også mange små hoteller og leilighetshoteller rundt om på Kreta. I de fleste tilfeller er dette små familiedrevne hoteller som yter svært god for ikke å si fantastisk service for sine gjester. Det er rett og slett kretisk gjestfrihet. Mange gjester kommer tilbake til de samme små hotellene år etter år. Slik er det på Kreta.


Charterselskapene bruker gjerne argumentasjonen med at om noe skulle skje i forhold til reisen så er alt omfattet av samme «pakke». Altså at om et fly blir kansellert så vil en ikke tape noe økonomisk. I tillegg er det enkelt å bestille alt under ett.


Ser en på statistikk så skjer det omtrent aldri at et fly til Kreta ikke flyr etter ruten. Det gjelder uansett hvilket flyselskap en velger å benytte. I tillegg vil alltid selve flyreisen fra/til Norge være omfattet av diverse kompensasjonsregler.


Satt opp mot at en kan halvere kostnaden for en ferie, og samtidig oppleve det som er mer genuint, er det egentlig en risiko? Omtrent alle turister som kommer til vår lille landsby Kalives reiser på egenhånd og vi har ennå til gode å høre om noen tilfeller der dette ikke har vært en drømmeferie.


Skrevet av Tore

Uavhengig eiendomsmegler tilknyttet Dreamcatchers